Verstoppertje spelen

“Seksualiteit is de volwassen versie van verstoppertje spelen”, aldus Esther Perel in het gesprek wat ze had met Gabor Mate. N.a.v. de film the wisdom of trauma. Het gaat over waar ben jij en waar ben ik, hoeveel zijn we in contact met onszelf en met die ander. En zegt ze, aan het eind van het gesprek: “Ik werk niet op trauma, ik werk op spel, maar ik weet dat het over trauma gaat, ik wil gewoon aan de andere kant zijn en doe het spel”. De andere kant van de medaille van trauma en lijden, is genieten, plezier en spelen. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden en haar ingang in werken met mensen is vanuit spel, levendigheid en vitaliteit. In haar persoonlijkheid belichaamt zij waar ze voor staat, inspirerend, levendig en sprankelend. Deze quotes zijn een feest van herkenning voor mij en bevestigen me in wat ik doe. Soms kan ik wel eens denken waarom heb ik me gespecialiseerd in het thema seksualiteit, het is een groot thema, er zijn heftige dynamieken in een relatie en het kan zo’n destructieve uitwerking hebben als het misgaat. Het gaat over ons mens-zijn en over dingen die spelen in de “krochten van iemands ziel”, om het maar zwaar uit te drukken. Maar na dit gesprek weet ik het weer, ik wil óók en misschien wel juist, bijdragen aan plezier, levendigheid, pleasure, sprankeling en spel. Uiteraard vaak, eigenlijk altijd, door trauma stukken heen. Maar wel vanuit de diepe overtuiging binnen in mij, dat wij als mensen allemaal een echte authentieke zelf hebben en dat dit nooit vernietigd kan worden. En dat hier leven,  ruimte, plezier en spel is.  Dit zijn ongeveer de woorden zoals Gabor Mate zijn film eindigt.  En, voegt hij er aan toe, de energie van trauma kan getransformeerd worden naar de energie van leven.

Dit geeft mij hoop, inspiratie en motivatie om mijn werk te doen. We leven in een crisis tijd die mijns inziens nog lang niet afgelopen is. De impact die afgelopen anderhalf jaar heeft op onze relaties, persoonlijkheid, zingeving, kinderen is enorm. Ik heb veel aanmeldingen in mijn praktijk van stellen in een crisis, ik kan niet meer tegemoet komen aan de aanmeldingen. Spijtig vind ik dat, maar ook tekenend voor in welke tijd we zijn en wat ons de komende jaren misschien wel te doen staat. Stilstaan bij trauma en ook op zoek gaan naar jezelf en de ander, verstoppertje spelen dus, niet alleen in bed. Esther Perel noemt 3 tools connection, control en pleasure die belangrijk zijn om terug te winnen. En control gaat niet over controle als in krampachtigheid en het vasthouden van controle waardoor je stijf en rigide wordt. Maar het gaat juist over controle los durven laten en overgeven van controle, door ervaringen waarin je voelt dat je iets mag nemen en ontvangen voor je eigen plezier en je niet bang hoeft te zijn voor afwijzing en/of zelfkritiek. Hoe een uitdaging is dat, in een tijd waarin we enorm bezig zijn geweest en nog steeds zijn met controle, met alle regels en vrijheidsbeperkingen.

Ik weet niet hoe en ook niet hoe ik onder woorden moet krijgen welk verlangen er in mij leeft als het gaat om het omgaan met onszelf en elkaar in deze crisis. Als ik uitga van waar ik dit stukje mee begon, via spel werken met mensen dan kom ik er. Door levendigheid, spel, vitaliteit, genieten, sprankeling op te zoeken. En door jezelf te vragen waar ga ik goed op, waar voel ik mezelf in de flow zijn. Niet die adrenaline kick gedreven heftige activiteiten. Maar de kleine dingen, de zon op je huid, de geur van lekkere eettentjes, het uitzicht op een veld vol klaprozen, het geluid van spelende kinderen op straat, het gevoel van gezien te worden door iemand, het proeven van een lekkere maaltijd, het borrelen van creatieve ideeen binnen in je, het bezig zijn met je handen in de tuin, een diepe ademhaling die neemt en die je hele lijf voedt. Het loslaten van de controle door het nemen van een vrij uurtje voor jezelf, of misschien wel meer.  Én kiekeboe spelen met een kleind kind, een groter kind of misschien wel je partner. In het moment zijn en datgene beleven wat er is en wat je een gevoel geeft dat je leeft. Dank aan Esther Perel en Gabor Mate voor deze inspiratie voor hoe het leven hier en nu te leven.

Klik hier voor meer informatie over film the wisdom of trauma

En hier de link naar het gesprek tussen Gabor Mate en Esther Perel

 

Bron afbeelding: Catana Comics uit het boekje ultieme liefdesmomentjes