Van inspiratie naar bezieling

Wat inspireert mij? Dat is de vraag die bleef hangen na het lezen van een blog van een “inspirerende” collega. Er is zoveel wat mij inspireert.  Een bepaalde combinatie van woorden bijvoorbeeld.  Die maken dat details goed beschreven worden in een verhaal waardoor je zo in een situatie kunt inleven en je zintuigen (bijna) meedoen. Of woorden in een pakkende  quote die een kern van iets compleet beschrijven.  Laatst kon ik er zelf een formuleren:  “Het verlangen om gezien en gekend te worden hoef je niet los te laten, de verwachting om het te krijgen wel”.  Of een zin uit het boekje van Rene Gude  met de titel “Zinvolle volzinnen”.  Alleen de titel al, best inspirerend, als je er even over nadenkt.

Maar ook stille momenten, zonder woorden zijn inspirerend. Als ik zie hoe mijn dochter van 5 eindeloos in haar spel op kan gaan en in een creatieve bui van alles creëert op haar manier. Van babyhangmatten met sjaals door de kamer tot geknutselde boekjes met lieve boodschappen en kleurige toestanden erop.  Of mijn man die gewoon naast me op de bank komt zitten als ik chagrijnig en knorrig ben, hoe liefdevol is dat. Muziek, natuur en kunst mij ook enorm inspireren. Dan gaat het over de schoonheid van iets wat mij van binnen raakt en wat energie en passie geeft.

Schoonheid zien

Inspireren heeft bij mij denk ik te maken met creëren. Niet zozeer het creëren van iets tastbaars, nee, meer met het creëren van een moment, een contact en een harts-gesteldheid. En dat moment levert een gevoel van zingeving en leven op. Het creëren doe ik niet bewust en actief, het gebeurt en het overkomt me als het ware. Het erbij stilstaan en aandachtig op me in laten werken en het zien, daarin doe ik wel iets bewusts. Als je geïnspireerd wil worden vraagt het dus iets van je, je moet eerst iets tot je door laten dringen of herkauwen.  Ik neem er bewust de tijd voor om bijvoorbeeld muziek tot mijn ziel en mijn wezen door te laten dringen. In de van Dale wordt inspiratie vertaalt met het woord bezieling.  Dat vind ik pas een inspirerend woord. Het geeft weer wat mijn ultieme inspiratie is, waar ik op gericht wil zijn en wat ik nodig heb: bezieling ervaren en bezieling met iets hebben.  Dat maakt mijn (het) leven zinvol en dat geeft passie!

Link naar de betreffende blog: (http://www.kempler-instituut.nl/blog/hoe-word-jij-een-inspiratiebron)