Een tipje van de sluier….en los van het keurslijf

Volgende week ga ik een avond organiseren voor vrouwen over seksualiteit en intimiteit. Voor mij een vertrouwd onderwerp omdat ik me er in heb verdiept, alsnog spannend dat wel. Voor velen is deze spanning vele malen groter. “Hoezo zou ik daarover praten met anderen?” “Wat heeft zij met mijn intieme leven te maken?” “Het is voor mij heel kwetsbaar ik vind dat echt een drempel om daar heen te gaan”. “Dat is iets tussen mijn partner en mij”. “Ik ben single dus wat moet ik met zo’n onderwerp?” Zo maar wat reacties die er zijn op dit onderwerp en op deze activiteit.

Daarom nu een blog hieraan gewijd met een klein tipje van sluier om de spanning iets te verlagen. Voor mij is dit onderwerp door verschillende ervaringen een thema geworden in mijn leven. De overeenkomst in al deze ervaringen is dat ik gezien en ervaren heb hoe krachtig seksualiteit is, maar ook de bijbehorende intimiteit. Hoe opbouwend maar ook hoe vernietigend. Seksualiteit gaat dan bij mij over het lichamelijke en intimiteit meer over het emotionele.

Spannend!

Schoonheid of spanning?

Afgelopen jaren heb ik zelf steeds meer ontdekt wat er nodig is om binnen een relatie een gezond evenwicht te hebben in alle behoeften die er zijn. En dat er verschil in behoefte is tussen partners, of het nu gaat om seksualiteit, intimiteit of om andere dingen, is in elke relatie het geval. Dit levert vaak conflicten op, terugtrek gedrag en/of minderwaardigheidsgevoelens. En juist als het dan gaat over seksualiteit en lichamelijkheid zie ik om me heen dat “we” daar moeilijk over kunnen praten. Het begint al jong, ook als we nog geen relatie hebben. Vrouwen weten vaak niet wat ze hiermee willen en of ze er überhaupt iets mee willen. Hoe ze naar hun lichaam kijken en hoe ze er mee om willen gaan. En de vraag die ik vaak hoor is, wat God/de kerk/het geloof er dan van zou vinden, van gedachtes of verlangens. Maar echt ruimte voor deze vraag in een kerkelijke omgeving is er weinig. Door mijn activiteit wil ik daar een positieve stimulans aan geven. Door inzichten te geven, door voorbeelden te geven en door opstapjes te geven om het gesprek wél aan te gaan.  Los van het keurslijf betekent in dit geval dan los van de “daar mag je niet over praten”- gedachte.

Een activiteit die spanning oproep dat is zeker. Een spreekwoord zegt: “Spanning is wie je denkt te moeten zijn. Ontspanning is wie je bent”. Ik wens dat deze avond bijdraagt aan meer ontspanning ten aanzien van seksualiteit en intimiteit. Zodat je meer jezelf kunt zijn, want jij bent mooi precies zoals jij bent!

 

ps. Alle vrouwen zijn welkom! Donderdagavond 21 april 19:45, Lage Brink 64, Apeldoorn.