Hart_en_Hechtwerk_blog_thuiskomen_in_je_ljif_door_buikdansen_verbinding_lichaam_gevoel_bewegen_shimmy_heupcirkel

Thuiskomen in je lijf door buikdansen  

Je lijf voelen en je daar thuis voelen is een belangrijk element in mijn werk. Veel van de vrouwen die ik in mijn praktijk ontmoet, vinden dit moeilijk. ‘Ik zit in mijn hoofd’, ‘ik moet nog zoveel doen’ en ‘mijn lijf is niet oké’: het kunnen allemaal redenen zijn om vooral maar niet te hoeven voelen. Voor mij bleek buikdansen een goede manier om meer in mijn lichaam te komen en te leren genieten van mijn lijf. Ik leg je in deze blog uit hoe dat werkt. Ik neem je mee aan de hand van een persoonlijke ervaring uit één van mijn danslessen, dat je laat ervaren wat buikdansen je kan brengen. 

“Haar lichaam beweegt vloeiend op de muziek, als een golfbeweging van het topje van haar hoofd tot het puntje van haar voet. Ze is één golvend geheel. Ze staat zelfverzekerd, rechtop, blij en enthousiast voor ons.

Ze neemt ons mee, begeleidt ons door de dansbewegingen, doet eindeloos voor, bevestigd ons in de groei die we maken en wil ons laten floreren. Dat wat ze ons vertelt; ‘Ga trots staan, neem een sierlijke houding aan, doe het vanuit je lichaam en niet vanuit je hoofd’, dát leeft ze zelf uit. Haar welvende lichaam dartelt door de zaal, net als haar lach die soms boven alle muziek uitschatert. De sfeer is gemoedelijk.

Soms is ze lichtelijk chaotisch en vergeet ze haar eigen dansbewegingen en pasjes. Hoe ontspannen en drempelverlagend is dat. Fouten maken mag, met een beetje zelfspot en weer die vrolijke lach beginnen we gewoon weer van vooraf aan. Ze maakt contact met elke vrouw en moedigt ons aan ons lichaam te bewonen en te voelen. Ik geniet, ik laaf me in vrouwelijke energie en flow die door de ruimte waait. En… ik voel mijn lijf, sterker nog heel af en toe bén ik mijn lijf.”

Laat je oordeel los

Als je mij een heel aantal jaar geleden had verteld dat ik zou gaan buikdansen, had ik je verbaasd aangekeken. Expressief zijn, genietend van je lichaam, een beetje bloot zijn én gericht zijn op je buik? Nee, dat had ik toen niet aangedurfd. Niet alleen voelde ik mij toen onzekerder over mijn lichaam, ik vond er ook iets van en anderen zouden er vast ook iets van vinden.

Toch heb ik het oordeel hierover los kunnen laten en heb ik de moedige stap gezet. Een stap waar ik totaal geen spijt van heb, want het brengt me echt in mijn lijf. En in een hele andere sfeer: een vibe van acceptatie en me thuis voelen in mijn lichaam. Mijn lijf is niet veranderd, ik heb geen strakkere buik gekregen bijvoorbeeld, maar mijn lijfgevoel is wel veranderd. Het maakt dat ik me meer op mijn gemak voel bij mezelf en in mijn lijf.

Hoe kom je meer in verbinding met je lijf?

De vibe die ik opdoe bij de dansles, is een soort tegengif op de perfecte beeldcultuur en op de standaard ‘look’ waar ons lichaam als vrouw aan zou moeten voldoen. In mijn werk is voelen in je lijf een belangrijk onderdeel voor prettige seksualiteit. De weg hiernaartoe is lastig omdat we zo vastzitten in ons hoofd, in ideaalplaatjes, in stress en in onveiligheid. Wat maakt dat dit me zo helpt om in mijn lijf te komen? Er zijn een aantal elementen die helpend zijn, deze kun je ook op andere plekken vinden, dus wees gerust je hoeft niet meteen op buikdansen 😉

Zo helpt het bijvoorbeeld erg als iemand anders een voorbeeld is. Sheila, mijn danslerares, is een voorbeeld in levende lijve.  Ze heeft een missie in haar danslessen die ze zelf uitdraagt en benoemt. Ze wil dat iedereen zich fijn, prettig en mooi voelt. Jong en oud, en elk lichaam met eigen vormen mag er zijn.

Verder is het helpend dat we de dans met elkaar als vrouwen doen en dat we elkaar bevestigen, helpen en bemoedigen. Dat is met een mooi woord, het gevoel van “sisterhood”.

Daarnaast draagt de muziek bij. Deze is afwisselend snel en langzaam, strak en zacht of sensueel en pittig. Het is dan de uitdaging om de muziek te voelen en je lijf de dans te laten doen, in plaats van te bedenken wat je technisch zou kunnen doen. De hele entourage van mooie, zachte zijden sluiers, rokken en heupdoeken met belletjes en kraaltjes maakt het meer tastbaar en concreet om je lichaam te ervaren. De belletjes van een heupdoek gaan namelijk harder rinkelen als je beter vanuit je heupen beweegt. En de rok zwiert mooi als je een goede draai maakt.

Wie is voor jou een voorbeeld als het gaat om je lijf voelen en thuis zijn in je lichaam?

Welke mensen/vrouwen om je heen bevestigen jou in jezelf? Herken je een gevoel van “sisterhood” in je leven?

Welke muziek laat jouw lichaam dansen en bewegen?

Welke stoffen, kledingstukken en accessoires geven jou een fijn lijfgevoel?

Praktische oefening: doe af en toe een shimmy en maak een heupcirkel

Dankbaar ben ik om het buikdansen mee te mogen maken. Om te ervaren dat ik zwaarte uit mijn lichaam kan dansen en dat mijn lijf steeds meer mijn thuis is. Door contact met mijn gevoel en contact met anderen mag ik lichtheid en schoonheid ontvangen, en dat geeft plezier. Dat gun ik jou ook.

Doe daarom af en toe een shimmy. Een shimmy is niets meer dan lekker schudden met je lichaam. Dat betekent alles loslaten: je buik, je billen en je benen. Maak een achtje of ‘schrijf’ je naam met jouw heupen. Zet een lekker muziekje op en ga even los in de woonkamer. Doe bewust kleding aan die fijn voelt aan je lijf. Zoek anderen op, of denk aan de mensen die een voorbeeld voor je zijn en die jou bevestigen in wie je bent. Voel je lijf en kom thuis in je lijf op jouw manier.

Er zijn nog veel manieren om meer verbinding te maken met je lijf. Daarover lees je meer in mijn nieuwsbrief, vol handige weetjes, kijk-, luister- en leestips, en praktische oefeningen. De nieuwsbrief verschijnt eens per twee maanden, klik hier om je aan te melden. 

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Hart en Hechtwerk - blog beeld (3)

Belichaamd leven als een pauw

Voel je lijf is het tweede uitgangspunt van mijn bedrijf Hart en Hechtwerk. Voel je lijf gaat over je lijf daadwerkelijk voelen van binnen en... Lees meer
Hart en Hechtwerk - blog beeld (2)

Leven met heel je hart

Heel je hart: het is één van de vier uitgangspunten van het werk in mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Misschien is het zelfs wel de... Lees meer
Hart_en_Hechtwerk_podcast_Leven_in_je_relatie_Mieke_Koerts_Willeke_van_Voorst

Mieke te gast in 'Leven in je relatie' podcast: als de passie is verdwenen

Krijg jij weleens het gevoel dat de passie in je relatie is verdwenen? Hoe komt het dat de vonken er tussen jullie niet meer vanaf... Lees meer