Seks in de ruimte

‘Seks in de ruimte’, zul je denken, wat is dat dan nu weer? Je kunt de titel op meerdere manieren opvatten, dus het kan van alles zijn. Seks in de ruimte als in letterlijk op de maan of in een ruimteschip (Is dat eigenlijk mogelijk?). Of seks in de plaatselijke ruimte, de ruimte als woonkamer/slaapkamer/strand, bedenk iets geks.

Of seks in de ruimte, waarbij ruimte figuurlijk wordt bedoelt en het meer iets als vrijheid, lucht en zonder beklemming betekent. Dat laatste is vooral waar ik nu op doel. Seks betekent dan niet alleen de gemeenschap of het vrijen, maar staat voor een veel breder begrip. Seks of seksualiteit staat voor seksuele gevoelens, vrouwelijkheid, mannelijkheid, liefde, opwinding en intimiteit. Hoe dit alles ‘in de ruimte’ te plaatsen is, daar wil ik de aandacht aan geven in deze blog, alhoewel de andere ook interessant zijn om eens over na te denken…

Welke ruimten?

Sinds ik afgelopen jaren me heb gespecialiseerd in het thema seksualiteit waarbij ik dit thema vanuit drie invalshoeken bekijk. Het zijn invalshoeken waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn voor een gezond omgaan met seksualiteit. Individueel en relationeel. Voor alle 3 is ruimte, tijd en aandacht nodig. Seksualiteit gaat namelijk over je hoofd, je hart én je lichaam. De lastigheid ligt vaak in het krijgen van een goede verbinding tussen deze drie. Want kennis, gedachten en je meningen (hoofd), je emoties en gevoelens (hart), je lichamelijke reacties en anatomie (lichaam), kunnen best uiteen liggen. Het één kan overontwikkeld zijn en het ander meer onderontwikkeld of helemaal onbekend terrein. Daarnaast zijn er verschillen tussen mensen onderling. De één is meer een gevoelsmens en de ander een denker. Groeien, leren of ‘zijn’ in al deze 3 gebieden lijkt op de 3 zijden van een kubus; hoogte, breedte en diepte. Als één van de zijden weinig voorstelt, is de kubus plat. Pas als alle drie de zijden lang zijn, ontstaat er een kubus met ruimte. Zo is het ook met seksualiteit. Alle drie aspecten dienen voldoende aandacht te krijgen om ruimte (of lengte) te creëren binnen seksualiteit. Hoe niet-vertrouwd een bepaald gebied misschien ook is. Ruimte voor iets betekent dat er inzicht kan komen in wat je wél of niet wilt, wat je wel of niet fijn vind, en wat je grenzen zijn. Binnen een relatie levert dit gelijkwaardigheid op, mits er wederzijds respect en goede interactie hierover is. Bij deze een poging om de 3 invalshoeken eens te verder belichten.

Ruimte in je hoofd

Hoe cliché, maar toch waar; we leven in een drukke tijd waarin veel op ons afkomt. We vullen onze agenda met werk, sport, hobby’s, gezinsactiviteiten, kerk, cursus en wat al niet meer. Ons hoofd denkt erop los over alles wat we meemaken. Gedachtes komen en gaan en vormen een belangrijk onderdeel van wie we zijn en hoe we ons voelen. We vormen met onze gedachten ook een mening over wat bijvoorbeeld wel of niet zou mogen binnen seksualiteit. Wat goed of fout zou zijn, of hoe onze cultuur of religie dit bepaalt. Met ons hoofd bewaren we herinneringen over onze seksuele ervaringen, die stoppen we in een ‘laatje’ en bij een volgende keer komen die naar boven. Dat zijn positieve maar dat kunnen ook negatieve zijn. Daarnaast is ons hoofd de opslagplaats van de kennis die we opgedaan hebben in ons leven ten aan zien van seksualiteit. Bijvoorbeeld door seksuele voorlichting, bepaalde filmpjes of andere informatiebronnen. De wetenschap is bij uitstek een manier van kijken die door ons hoofd wordt bepaald, het brengt ons een heleboel wijze en interessante kennis. Maar als we het alleen van de wetenschap moeten hebben wordt het wel eenzijdig. Hoe “vol” zit jouw hoofd? Of is er juist specifieke kennis die je nog wel zou willen weten ten aan zien van seksualiteit?

Ruimte in je hart

Deze blog is een ‘hoofd-ding’; het is geschreven met woorden die gevormd zijn in mijn hoofd. Het gaat er dan om hoe deze woorden zich vertalen bij jou. Raak ik een gevoelige snaar bij je? Ze raken in ieder geval een gevoelige snaar bij mezelf. In mijn hart is er een verlangen om op een gebalanceerde en gezonde manier mensen te helpen met het thema seksualiteit. Niet alleen om seksuele problemen te voorkomen, maar vooral ook om plezier en genieten van seksualiteit te bevorderen. De creativiteit, het levendige, letterlijk het leven zélf door het ontstaan van een kindje en de veelkleurigheid van mensen maken dat ik dit thema zo ontzettend boeiend vind. Ieder mens is uniek, en ieders beleving en uiting van seksualiteit is net zo uniek. Ik heb ervoor gekozen om dit verlangen in mijn hart meer ruimte te geven. Hoeveel ruimte in je hart heb jij voor jouw eigen seksualiteit? Of hoeveel ruimte zou je het willen geven? Kom je in je hart dingen tegen met betrekking tot seksualiteit die ruimte nodig hebben, zoals angst of verdriet? Wat heb je nodig om daar ruimte te creëren?

Ruimte in je lichaam

Genieten van eten: chocolade fudge taart….

En dan de laatste invalshoek, het lichamelijke. Onlangs heb ik het boek ‘Eat, Pray, Love’ van Elizabeth Gilbert gelezen. Zij schrijft het boek in een vergelijkbare drieslag, als hoofd, hart en lichaam. Het eerste stuk gaat over lichamelijk genieten. Ze gaat voor een periode naar Italië, vooral om daar te genieten. En in het bijzonder leren genieten van eten. Heerlijk Italiaans ijs, simpele maar verrukkelijke pasta’s en pizza’s en taarten. Maar ook het leren tijd en aandacht nemen voor de bereiding en het eten zelf. Het verhaal voert je mee naar lokale restaurantjes en laat soms het water in je mond lopen. Dit is echt letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan je lijf, ze komt de nodige kilo’s aan. Nu wil ik niet suggereren dat we allemaal dikker moeten worden, maar doorslaan naar killerbody’s en strakke lijven, zoals het ideaal tegenwoordig, lijkt me ook niet gezond. Bewust proeven en aandacht geven aan eten kost tijd en ruimte, maar ik denk dat dat het meer dan waard. Het zet je stil bij je lichaam en je leert er naar te luisteren en signalen op te pikken. Naast bewust eten zijn er natuurlijk heel veel andere manieren om aandacht en liefde te geven aan je lichaam, denk aan verzorging, lekkere geuren, fijn zittende kleding, beweging of muziek in je oren. Tegelijkertijd speelt bij het lichamelijke ook je eigen conditie en je gezondheid. Medicijnen, hormonale schommelingen of ziektes zoals kanker hebben allemaal invloed op hoe je lichaamsbeleving überhaupt is. En ze beperken de hoeveel ruimte die je kunt maken voor seksualiteit. Hoe geef je dán vorm aan seksualiteit? Wat zijn dan je behoeftes en hoe kun je daar creatief mee omgaan?

Nog meer seks in de ruimte…

Ik besef dat ik veel vragen heb opgegooid en een paar dingen slechts toegelicht. Er valt uiteraard nog veel meer te zeggen over de 3 invalshoeken, waarin je ruimte kunt maken voor seksualiteit. Bovendien gaat dit enkel nog maar over ons als individueel persoon en over individuele unieke factoren. Uiteraard is er daarnaast ook de relationele, maatschappelijke en sociale context. Hoe verhouden deze zich tot elkaar? Door middel van de komende serie blogs ga ik uitgebreider in op de invalshoeken en de omgevingsfactoren. Ik hoop hiermee bij te dragen en te inspireren tot ‘meer seks in de ruimte’, wat dit voor jou als individu dan ook mag zijn…;)

Vragen met betrekking tot deze thema’s kun je stellen door te reageren op de blog. Ik zal persoonlijk reageren of het, indien mogelijk, meenemen in een volgende blog. Het wordt gewaardeerd! Evenals delen op social media.