Praktijkverhaal: hoe een stel een hoge drempel nam en daarachter veiligheid vond

In mijn praktijk ontmoet ik veel stellen en hoor ik allerlei verhalen. Ik ben onder de indruk van wat wij allemaal meemaken in ons leven. En ik zie hoe bepaalde thema’s essentieel zijn voor het groeien in relaties en in seksualiteit. Die herkenbare verhalen en groeiprocessen vind ik waardevol om te delen. Ze geven je een beter beeld van hoe een begeleidingsproces bij mij kan gaan, en welke verandering er mogelijk is. In deze blog deel ik, Mieke, hoe het verhaal van een jong stel kan zijn dat moeite heeft met intiem zijn.

Het duurde even voordat ze contact met me opnamen, vertellen ze. Ze hebben praktijk Hart en Hechtwerk gevonden via Google na het zoveelste moment waarin het niet goed ging met seksualiteit. Maar de drempel om een afspraak te maken was hoog. Ze vroegen zich af of het wel zin had en of ze echt door mij geholpen konden worden. Bovendien ervaarden ze beiden nog een overtuiging dat ze er toch zelf uit moesten komen. Daarom probeerde dit koppel eerst samen zelf nog even om hun seksuele problemen op te lossen. Maar na 6 maanden ontvang ik toch een mailtje met de vraag of ze langs mogen komen voor een kennismaking.

Kennismaking in de praktijk

Zij heeft zweterige handen als ik haar een hand geef. Hij knijpt mijn handen bijna fijn. Ik vraag hoe het is om nu in mijn praktijk te zijn, en het gesprek met mij aan te gaan. “Best wel spannend, het is toch geen alledaags onderwerp”, zegt zij. Ik geef hen de tijd om te landen en ondertussen drinken ze hun koffie. “Wat doen jullie in het dagelijks leven?”, vraag ik. Zij vertelt enthousiast over haar werk als docent. Hij werkt als ICT’er. Het is niet helemaal zijn ding, maar hij weet ook niet wat hij anders zou moeten doen. Ze genieten van hun leven en met name tijdens de vakanties hebben ze het goed samen. Ik zak een beetje in mijn stoel en ben blij dat ze uiteindelijk toch bij mijn praktijk over de drempel zijn gekomen.

Therapiepraktijk Hart en Hechtwerk - therapeut Mieke Koerts - over de praktijk - Apeldoorn - Gelderland - Veluwe

 

Hun verhaal: samen intiem zijn is lastig

Dan wil ik onderzoeken wat dit stel hier brengt. “Wat is het probleem waardoor jullie hier nu zitten, bij mij in de praktijk?” vraag ik. Ze kijken elkaar verlegen en gespannen aan. “Vertel jij maar”, zegt hij tegen haar. “Ik weet niet wat jij wilt vertellen over jouzelf.”

Voorzichtig begint ze te vertellen.

‘Intiem zijn is lastig voor mij.’

Er volgt een verhaal over hoe ze elkaar hebben ontmoet en hoe verliefd ze waren. Maar ik hoor tussen de regels door hoe spannend het was. Zij noemt kort iets over een nare ervaring uit een eerdere relatie. Hij knikt bemoedigend naar haar. Ze willen graag een kindje maar tot nu toe is het nog niet gelukt.

Het blijft een beetje onduidelijk wat er nu precies aan de hand is. Lukt het zwanger worden niet of gaat het over de praktische kant van seksualiteit? Dit vraagt zorgvuldigheid, maar ook concretisering, besef ik me. Ik check bij hen allebei wat er tot nu toe niet gelukt is. Gaat het om de “penis-in-vagina”-seks? “Ja dat!” zegt hij opgelucht. Ik leg uit dat we in de praktijk alles kunnen zeggen. Samen gaan we op zoek naar de juiste woorden die voor hen passend zijn.

Met hun relatie zit het wel goed, constateer ik. Maar kennis en positieve ervaringen rondom het thema seksualiteit zijn met name bij haar beperkt.

Hart-en-Hechtwerk-blog-praktijkverhaal-jong-stel-moeite-met-intimiteit-seksuele-problemen-herstel

Ervaringen uit haar verleden geven onveiligheid

Hij wil haar geen pijn doen en haar grenzen respecteren. Maar hij vind het verwarrend dat ze soms wel enthousiast kan beginnen met zoenen, om vervolgens heel onverwachts te blokkeren. Hij kan dan moeilijk contact met haar maken en hij weet niet wat hij dan moet doen.

Zij vult aan dat ze eigenlijk vindt dat ze hem tekort doet. Wat wil ze het graag goed voor hem doen. Ze voelt zich schuldig dat dit niet lukt. Ik leg hen een paar dingen uit over hoe seksualiteit werkt. Ik benoem dat algemeen welzijn de beste voorspeller is voor seksueel welzijn. De weg naar algemeen welzijn gaat via jezelf veilig voelen. Als je geraakt wordt door dingen uit het verleden kun je in een onveilig gevoel komen en daardoor blokkeren.

Aan het eind van dit eerste gesprek merkt het stel op dat het enorm meevalt om over seksualiteit te praten.

Inzichten uit individuele gesprekken

Wie ben je? Dat is de vraag die ik bovenaan mijn notitieblok zet in de volgende individuele gesprekken. Met beiden ga ik een persoonlijk gesprek aan om wat inzicht in hun leven te krijgen – en vooral om ze beter te leren kennen. Ik kijk naar hoe ze eruit zien en hoe hun lichaam reageert.  En ik stel vragen over hoe ze hun leven geleefd hebben. Bijvoorbeeld hoe ze als klein kind waren en wat ze toen graag deden.

Zij is opgegroeid in een streng gezin op een boerderij. Hard werken, goed je best doen op school en vooral niet zeuren maar doorgaan. Dat waren in haar jeugd belangrijke boodschappen. Maar er was ook ruimte voor vrijheid, buitenspelen in de natuur en op avontuur gaan. Ze speelde graag met een eend die ze buiten vond, daar vertelt ze een leuke anekdote over. Als ze daarover deelt, zie ik een twinkeling in haar ogen.

‘Hoe ging de verandering van meisje naar vrouw?’

Halverwege het gesprek vraag ik haar hoe het ging toen ze veranderde van meisje naar vrouw. Ze vertelt dat een oom daarop reageerde. Hij gaf haar ongemakkelijke knuffels en keek te lang naar haar borsten. Wat later in het verhaal vertelt ze over een eerste verkering. Deze jongen had zijn tong heel hard in haar mond geduwd. Als ze het hier en nu bij mij vertelt, zie ik de ontzetting nog op haar gezicht. Ze wist niet goed wat haar overkwam en liet het maar liet gebeuren.

Dingen laten gebeuren blijkt een thema in haar leven te zijn. Aan het eind van het gesprek geef ik haar een speelse oefening mee die helpt om meer naar haar lichaam te luisteren en beter te voelen wat zij graag wil.

Eigen seksualiteit staat bij hem op een laag pitje
In het gesprek met hem gaat het onder andere over zijn baan. Hij is zoekend in wat hij wil en zit niet op zijn plek. Verder hebben we het over hoe het nu op seksueel gebied tussen hem en zijn partner gaat, en wat dit met hem doet. Hij is heel zorgzaam naar haar en past zich graag aan haar aan. “Mijn eigen seksualiteit heb ik maar even op een laag pitje gezet”, benoemt hij.

Een veilige relatie biedt ruimte voor herstel

De combinatie van traumatische ervaringen en een opvoeding waarbij luisteren naar je lichaam totaal niet aan de orde was, vertaalt zich nu in seksuele problemen bij haar. In een gezamenlijk vervolggesprek (het zogenaamde terugkoppelgesprek) deel ik mijn observaties. Ik geef terug dat hun relatie heel veilig is en dat deze veiligheid blijkbaar ruimte geeft om dingen van het verleden naar boven te laten komen. Intieme aanrakingen zorgen ervoor dat het interne alarmsysteem bij haar afgaat. Vroeger, in onveilige relaties kon ze dit signaal nog onderdrukken en gewoon denken: “Laat maar gebeuren.” Nu kan dat niet meer, en wil ze dat ook eigenlijk niet meer. Sterker nog, ze wil haar eventuele toekomstige dochter of zoon meegeven dat je eigen grenzen mag hebben.

Intieme aanrakingen zorgen ervoor dat het interne alarmsysteem bij haar afgaat, dat wil ze niet meer

Er volgen een aantal relatiegesprekken waarin we ontdekken wat hun ja’s en nee’s zijn. Wat vind je fijn, en wat juist niet? Ik benadruk dat hij zijn seksualiteit niet weg hoeft te stoppen. Zijn seksuele behoeftes mogen er zijn. Het geeft juist veiligheid en vertrouwen als daar eerlijkheid en transparantie over is, en als hij er zelf verantwoordelijkheid voor draagt.

Zij volgt tussendoor bij mij een aparte individuele sessie waarin we meer stilstaan bij haar traumatische ervaringen. Hierin leert zij haar eigen seksualiteit meer te omarmen.

Positieve ervaringen opdoen is de weg naar (seksueel) welzijn

In het begeleidingstraject ontdekt dit koppel veel over henzelf en elkaar. Ze beseffen dat ze er nog niet zijn en dat het belangrijk is om tijd te blijven investeren in hun relatie en seksualiteit. Aan de hand van oefeningen doen ze positieve ervaringen op. De oefeningen geven ruimte om de uitvoering en tijd zelf te bepalen. Voor nu hebben ze genoeg praktische tips en inzichten gekregen om mee verder te gaan. En nog belangrijker: ze ervaren het vertrouwen dat ze het samen weer aankunnen. Na een half jaar sluiten we het proces af. Het stel kan zelf verder en zij weten me te vinden als het nodig is.

NB. De vrouw op deze foto is niet de cliënte uit het praktijkverhaal.

Een jaar na het laatste gesprek zie ik online een foto van haar met een kuikentje. Het blijkt een aankondiging van een zwangerschap, mijn hart maakt een sprongetje van geluk. Het is hen zo gegund!

Verlang je ook naar prettigere seksualiteit of fijnere relaties? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan eens per twee maanden handige kijk-, lees- en luistertips, weetjes, activiteiten en creatieve oefeningen over seksualiteit, relaties en hechting

 

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Hart en Hechtwerk - blog beeld (2)

Leven met heel je hart

Heel je hart: het is één van de vier uitgangspunten van het werk in mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Misschien is het zelfs wel de... Lees meer
Hart_en_Hechtwerk_podcast_Leven_in_je_relatie_Mieke_Koerts_Willeke_van_Voorst

Mieke te gast in 'Leven in je relatie' podcast: als de passie is verdwenen

Krijg jij weleens het gevoel dat de passie in je relatie is verdwenen? Hoe komt het dat de vonken er tussen jullie niet meer vanaf... Lees meer
blogbeeld Omarm je seksualiteit

Omarm je seksualiteit met plezier

Omarm je seksualiteit. Dat is het laatste thema van de vier hoofdthema’s van mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Elk van de thema’s bevat een appél;... Lees meer