Heel je hart: het is één van de vier uitgangspunten van het werk in mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Misschien is het zelfs wel de belangrijkste, of in ieder geval de basis onder mijn bedrijf. Het woord ‘hart’ zit niet voor niets in mijn bedrijfsnaam. Maar wat houdt dit nu precies in? Wat bedoel ik met je hart? En hoe kan je tot heling en hechting komen van je hart?
Wat is je hart?
Je hart is een spier die bloed rondpompt, maar dat is niet het enige. Tegenwoordig is er steeds meer bekend over hoe fascinerend en wonderlijk ons fysieke hart is. Het is echt een veelzijdig en complex orgaan. Het hart heeft een elektromagnetisch veld dat zelfs tot vier meter buiten ons hart meetbaar is. Door dit veld kan er – zonder woorden – beïnvloeding en communicatie plaatsvinden op energetisch en emotioneel niveau.
Dit klinkt misschien zweverig, maar we kennen allemaal wel het gevoel dat je ergens binnenloopt en direct aanvoelt of de sfeer goed of slecht is. Dat ‘weten’ gaat via dit energetische en emotionele veld. Het gaat sneller dan je brein kan bedenken. Je brein volgt, en geeft de woorden en duiding voor dat wat er is. Daarnaast heeft ons hart een geheugen dat informatie en ervaringen kan opslaan. Er zijn interessante onderzoeken over harttransplantaties en voorkeursveranderingen bij patiënten met een donorhart.
In contact komen met je hart – hartcoherentie
Een relatief nieuw begrip wat gaat over ons hart is hartcoherentie. Hartcoherentie gaat over de samenhang tussen je hartritme, je ademhaling en andere ritmes in je lichaam. Als dit in harmonie is, is er een gelijkmatig patroon en een hoge mate van rust en ontspanning in je zenuwstelsel. Het HeartMath Institute schrijft over deze vorm van coherentie: ‘In deze staat van innerlijke harmonie en diepe vervulling kan iemand een diepere verbinding met God ervaren, eenheid met anderen, de eigen intuïtieve intelligentie, geest of hogere zelf.‘ Om tot deze staat te komen is er dus iets nodig van innerlijke verstilling en aandacht voor je binnenste. Een grote uitdaging in onze hectische maatschappij.
Rust en verstilling vinden met een hartritueel
Met het ritueel Hecht je hart creëer ik aan de hand van meditatieoefeningen, rust en stilte een veilige context waarin jij in rust en ontspanning kunt komen. Zodanig dat er een vorm van deze hartcoherentie kan komen en we samen op zoek kunnen gaan naar jouw hart, en wat daar is. We staan stil bij de ervaringen die hier zijn opgeslagen.
Een praktische manier om meer in contact met je hart te komen is door even een moment van rust te nemen en je handen letterlijk op je hart te leggen. Voel hoe je contact maakt met je lichaam en je hart onder jouw handen. Adem naar je hart en je handen toe.
Het hart is zonder enige twijfel een onuitputtelijke bron van liefde, inzicht en intelligentie, die het verstand verre te boven gaat. – Baptist de Pape
Je hart en spiritualiteit
Het hartritueel heb ik in mijn therapiepraktijk Hart en Hechtwerk vormgegeven op basis van de methodiek en keramieken harten van Open Your Heart Studio. Op het doosje van de harten staat een Perzisch symbool. Dit symbool betekent eeuwige en heilige Liefde. In een staat van rust en veiligheid is er verbinding mogelijk met iets groters dan onszelf.
Persoonlijk geloof ik dat de oorsprong van ons hart het hart van God is. In ons hart worden onze identiteit en ons diepste zijn, maar ook die van God, samengesmolten tot één geheel. Het is de plek van eeuwige en heilige Liefde. Geraakt zijn in ons hart geeft een moeilijk te verwoorden gevoel. Het is iets verhevens en bovennatuurlijks. Dit fijne, verwonderlijke gevoel kan binnen komen als je jouw hart ervoor openstelt. Met aandacht, rust en openheid kan de schoonheid ons hart in vervoering brengen. Door kunst, muziek, natuur of een andere vorm.
Het menselijke hart is het meesterwerk van de oerkunstenaar van den beginne.
– Anselm Grün.
Kintsugi – geraakt zijn in de breekbaarheid
Je leven voluit leven, met heel je hart, geeft een scala aan gevoelens en emoties. Naast de mooie dingen die ons hart kunnen raken, zijn er ook de pijnlijke verdrietige dingen. In het boek Kintsukuroi gebruikt psycholoog Tomas Navarro de Japanse techniek Kintsugi als middel om liefdevol om te gaan met onze gebrokenheid. Het boek begint met een verhaal van een leerling-pottenbakker Sokei en diens meester Chojiro. Sokei heeft – na lange oefening – een schaal gebakken en staat op het punt om de schaal uit de oven te halen. Door de emotie van het moment valt de prachtige schaal in zes stukken. Het volgende staat er dan beschreven:
‘Maar hier zit mijn hele wezen in! Hoe kun je nu zeggen dat ik niet moet huilen?’ antwoordde Sokei. ‘Je hebt er goed aan gedaan je hele ziel en zaligheid in dit stuk te leggen, maar aardewerk is mooi en breekbaar, net als het leven. Zowel aardewerk als het leven kunnen in duizend stukjes uiteenvallen, maar dat mag geen reden zijn het leven niet ten volle te leven. In plaats van weg te lopen voor het leven, moeten we juist leren om bij tegenspoed de draad weer op te pakken… Wat beschadigd is, kan weer hersteld worden, en verloochen evenmin de kwetsbaarheid ervan, want juist in die schijnbare kwetsbaarheid schuilt de kracht ervan.’
Dankbaar in contact met je hart
In het ritueel ‘Hecht je hart’ gaat het vooral om verbinding met je hart. Het gaat daarin niet alleen maar om de verdrietige dingen. Ook de vreugdevolle, blije dingen kunnen ‘oppoppen’ als je meer contact met je hart maakt. Ik gebruik bewust het woord ‘oppoppen’ omdat het mijn ervaring is dat dit is wat er gebeurt. Zonder een uitgebreide analyse of reflectie ontstaan er beelden, ervaringen, herinneringen die recht uit je hart komen. De stappen helpen om tastbaar en visueel te maken dat ons leven niet perfect is.
In het begin is het keramieken hart heel en gaaf. De stap om het hart daadwerkelijk te breken voelt dan misschien spannend en eng. Iets wat heel is, maak je toch niet kapot? Toch staat deze stap uiteindelijk symbool voor hoe het leven is: met gebrokenheid, imperfecties en littekens. Vervolgens komt er ruimte om je pijn echt te benoemen, door de pijn heen te gaan, te groeien en uiteindelijk dankbaarheid te ervaren. Dankbaarheid voor de vreugdevolle, blije dingen die oppoppen en voor het herstel van je littekens.
Dankbaarheid, het vermogen om je zegeningen te tellen, is de ultieme manier om contact te maken met je hart. – Baptist de Pape
Herstellen met goud
De laatste stap van het hartritueel is het aan elkaar lijmen van de scherven met goud. Dat ís de Japanse techniek kintsugi, de kunst van het lijmen. Goud is een kostbaar edelmetaal. Van oudsher staat goud symbool voor eeuwigheidswaarde. Het roest niet, het is schaars en het behoudt altijd zijn waarde. Goud wordt ook gelinkt aan de zon en daarmee aan levenskracht en groei. Goud is daarom een van mijn huisstijlkleuren.
Het is bijzonder om de scherven van je hart met goud te decoreren en ze vervolgens aan elkaar te lijmen, zodat de gebroken stukken weer een hart vormen. Misschien komt het hele hartritueel zweverig en soft op je over, dat ervaarde Hedwig in eerste instantie ook. Zij schrijft het volgende:
‘Het hartritueel klonk mij wat zweverig in de oren en aangezien ik mezelf als vrij nuchter beschouw dacht ik niet dat het bij mij zou passen. Mieke had hier alle begrip voor, maar gaf duidelijk aan dat je het zo zweverig kon maken als je zelf wilt en dat het tastbare aspect, het daadwerkelijk in handen hebben van een fysiek medium voor je problemen, de zaken concreter maakt. Dat het soms makkelijker is om een koppeling te hebben met iets tastbaars, zodat je ook makkelijker uit je eigen hoofd en gedachtes komt.’
Met Hedwig mocht ik een mooi proces aangaan, waarin zij meer in contact mocht komen met haar hart, uit haar hoofd. Op haar eigen manier. Het heeft haar meer zelfvertrouwen en zelfinzicht gegeven.
‘Het voelt veilig bij Mieke. Ze toont veel medeleven en kon in mijn geval uit wat voor mij een eindeloos uitstorten van gedachtes en gevoelens was, duidelijk destilleren waar ik precies tegenaan loop. Ze weet hier feilloos mee om te gaan. Miekes reacties en vragen zorgen voor veel inzicht in hoe ik denk en met mijn gevoelens omga, maar altijd vrij van oordeel en toch altijd heel betrokken. Het is een opluchting om met Mieke te praten. Aan het eind van een gesprek voel ik me altijd beter, omdat ik snap wat me nou precies dwars zat.’
Ook jij bent van harte welkom om samen met mij te onderzoeken hoe je meer in contact met je hart kunt komen. Ontdek hoe jij jouw hart kunt helen en hoe jij voluit kunt leven met heel je hart! Lees hier meer over het hartritueel of stuur me eens een berichtje.
In deze blog heb ik een aantal boeken genoemd en citaten hieruit overgenomen:
- Kintsukuroi van Tomas Navarro
- Land van Liefde van Hans van der Lee
- Brein, Hart, Zijn van Daphne Feller
Verlang je ook naar meer voluit leven vanuit je hart? Meer liefde en levenskracht in je relatie en misschien zelfs wel in je seksualiteit? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan eens per twee maanden handige kijk-, lees- en luistertips, weetjes, activiteiten en creatieve oefeningen over seksualiteit, relaties en hechting.