Leven met God, jezelf en de ander

Leven met God, jezelf en de ander betekent voor mij  God liefhebben, jezelf liefhebben en van daaruit ook de ander liefhebben. Binnen de christelijke cultuur is jezelf liefhebben niet een makkelijke opgave omdat we ook doordrongen worden met de boodschap van naastenliefde. Toch geloof ik dat als je jezelf op een gezonde manier liefhebt dit ook vruchten heeft voor je naaste. Jezelf gezond liefhebben vanuit het geliefd zijn door God en dit ook laten overvloeien naar je naaste is uiteindelijk wat Gods bedoeling is.  Het volgende gedicht van Charlie Chaplin illustreert gezonde zelfliefde heel treffend.

Op de dag dat hij zeventig jaar werd, schreef hij deze prachtige tekst. Terugkijkend op zijn leven ontdekte hij dat liefde voor jezelf alles in een ander perspectief zet en het leven mooier en lichter maakt.

Self-care is an act of self-love

Self-care is an act of self-love

Toen ik van mezelf begon te houden,
zag ik in dat mijn onrust en emotioneel lijden signalen zijn,
dat ik niet leef in harmonie met mezelf.
Nu weet ik: dat is authenticiteit.

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik dat ik altijd op het juiste moment op de juiste plek ben
en dat alles gebeurt op precies het juiste moment
ik kan dus rustig zijn
Nu weet ik: dat is zelfvertrouwen

Toen ik van mezelf begon te houden,
verlangde ik niet langer naar een ander leven
en zag ik dat alles in de wereld om me heen
een uitnodiging is om me te ontwikkelen
Nu weet ik: dat is groei

Toen ik van mezelf begon te houden,
stopte ik om elke minuut te vullen en
plannen voor de toekomst te maken
nu doe ik alleen dat waar ik blij van word
waar ik van houd en wat mijn hart laat zingen
op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo
Nu weet ik: dat is eenvoud

Toen ik van mezelf begon te houden,
heb ik me bevrijd van alles wat niet goed voor me was:
voeding, mensen, spullen, situaties
en alles wat aan me trok, wat me weg leidde van mezelf
Eerst noemde ik het ‘gezond egoïsme’
nu weet ik: dat is liefde voor jezelf