‘Ik ben niet goed genoeg’. ‘Het is nooit goed’. Ik moet harder mijn best doen’. ‘Maar uiteindelijk ben ik niet ok’. Deze heftige zinnen zijn diepe overtuigingen die ik tegenkom bij vrouwen. Het raakt me hoe ogenschijnlijk prachtige vrouwen deze overtuigingen hebben. Ik zie het aan ze en ga met hun op weg naar hoe zij hun eigenheid kunnen vinden en omarmen. We gaan samen op weg in hoe ze hun hart kunnen helen en hun seksualiteit, hun diepste zelf, kunnen omarmen. Hoe ze heel kunnen worden en zijn, op hoofd, hart en lichaamsniveau.
Voel je lijf, vertraag en…voel je veilig
De diepe overtuigingen komen niet direct aan het begin van een therapieproces naar boven. Als iemand zich veilig voelt en als er een vertrouwensband is opgebouwd dan durft iemand meer te laten zien van wat er aan de binnenkant speelt. Ik begin dan ook de eerste sessies met vooral aandacht te geven aan veiligheid en vertragen. Ik gebruik het filmpje over je zenuwstelsel om uit te leggen hoe subtiel ons zenuwstelsel continu aan het scannen is of het veilig is, of niet. In een tweede gesprek probeer ik iemand stil te zetten en te laten inchecken bij hoe dingen hier en nu zijn om te vertellen. We kunnen zo gemakkelijk ‘over’ dingen praten, echt in het moment voelen dat er wel iets geraakt is, is lastig. Het gaat er om awareness, dat is gewaar-zijn te creëren bij wat er zich aandient in ons lichaam.
Zo kan iemand plotseling toch geraakt zijn door het vertellen over eerste relatie ervaringen. Of over het overlijden van een dierbare. In het moment er bij stilstaan maakt het heel puur. Er zijn (heftige) gebeurtenissen die als het ware ‘af’ zijn, daar kan iemand rustig en ontspannen over praten. Iemand kan wel geëmotioneerd zijn maar het overspoeld niet of geeft geen verlamming. Soms is een verhaal echter niet ‘af” en sommige verhalen zijn zelfs nog nooit vertelt. En dan kan iemand verstijven, vuisten ballen samen of schouders worden opgetrokken. Of iemand gaat enorm in de actie gaat door enorm te gaan ratelen in het verhaal. Liefdevol en met mildheid probeer ik dan veiligheid en vertraging in te brengen. Om te mogen voelen wat (nu) gevoeld mag en kan worden.
Veilige ankers
Ik hoor veel verhalen over seksueel grensoverschrijdende ervaringen. Hier en nu blijf ik stilstaan bij de vrouw voor me, het precieze verhaal hoeft niet vertelt te worden. Er speelt zoveel schaamte dat het überhaupt lastig is om er echt bij te blijven en het verhaal te kunnen delen. Dat je vooral liefdevol met jezelf mag omgaan en niet iets moeten, niet het verhaal móeten vertellen dat is de ervaring die ik mee wil geven. Het gaat er dan om te ervaren en gewaar te worden hoe je lichaam op dingen reageert en wat je nodig zou kunnen hebben om te kalmeren in het moment. En dan stapje voor stapje te voelen of je er iets meer over wil delen, meer wil openen van jezelf of dat je nee hiervoor voelt. Je bent welkom met alles wat er is.
‘Ik had nee moeten zeggen’ en ‘ik was er zelf bij’ zijn overtuigingen die maken dat dergelijke verhalen lang weggestopt zijn en de negatieve overtuigingen over iemands zelfbeeld bevestigen.
Hoe, waar, wanneer, met wie en met wat voel jij je veilig?
Samen met een vrouw ga ik op zoek naar wat zij nodig heeft om zich veilig te voelen. En wat haar voedt om tot rust, tot ontspanning en tot veiligheid te komen. Welke plek, welk voorwerp, welk moment van de dag, welke mensen en welke kleine dingen die je doet geven een gevoel van kalmte, rust en veiligheid. Dat is per persoon verschillend. De één voelt zich veilig en gerustgesteld met een warme deken op schoot, de ander door het zien van bloemen op tafel en weer een ander door een specifieke geur. Dit zijn als het ware veilige ankers die jouw zenuwstelsel een boost geven van veiligheid, kalmering en (weer) kunnen ontspannen.
Heel je hart vanuit veiligheid op jouw manier
Als er meer veiligheid van binnen verankerd is, dan is er ruimte om te ontdekken wat een ervaring (nog) nodig heeft. Het heel je hart ritueel is daar een vorm voor. Een andere (creatieve) vorm die ik in mijn praktijk soms aanraad is het schrijven van een doorlopende brief. Dit is een opdracht uit het boek ‘Sterker worden waar het pijn doet’ van Ybe Casteleyn. De opdracht is elke dag 20 tot 30 minuten te schrijven over datgene wat nog niet ‘af’ is. Ongecensureerd schrijven net zo lang tot het klaar voelt. Link naar de opdracht een doorlopende brief. Naast deze creatieve verwerkingsvormen zijn er specifieke traumatherapieën en andere verwerkingsvormen. Het een is niet perse beter dan het ander. Wat het belangrijkste is, is dat je je veilig voelt en dat het een vorm is die bij jou past, waar jij goed op gaat.
Heel de tijd
De tijd heelt alle wonden is een mooi gezegde. Maar het gaat er wel om wat je in die tijd doet, dat je de weg van heelwording gaat. Als je de tijd gewoon voorbij laat gaan dan blijft een wond een wond. Een wond heeft aandacht en verzorging nodig om goed te kunnen helen. Vanuit een bepaalde rust, basisveiligheid en vooral vanuit vertrouwen kan er heling plaatsvinden. Het is als het ware een heen en weer pendelen tussen het voelen van de veiligheid in het moment met jouw ankers en mogen voelen van de gevoelens waar eerder geen ruimte voor was.
Ybe Casteleyn, de schrijfster van het eerder aangehaalde boek, schrijft het als volgt: ‘Om van trauma te genezen moet je lijfelijk van trauma genezen. Enkel en alleen met je hoofd kom je er niet. Van trauma genezen is helen, dat betekent ‘heel worden’ en het geheel dat je bent – je lijf, je gevoelens, je geest – opnieuw kunnen omarmen. Je gevoelens kunnen voelen dáár waar ze ontstaan, geeft een voorsprong op eventuele triggers. Door te voelen wat er nu in jou leeft, geef je aan je brein de boodschap: ‘Ik zit weer in mijn lichaam. Ik dúrf, mág en kán voelen. Nu. In mijn lijf‘ Helen in de tijd doe je met het geheel van wie je bent. Heel je hart, heel je lijf, heel de tijd.
Wil jij heel worden met je lijf en diep van binnen met je hart? En wil jij met mij de stappen maken die hierin kunnen bijdragen? Wil je ontdekken of het individuele traject bij jou past? Lees hier meer over het individuele traject Of wil je jouw hart helen met het hartritueel? Lees er meer over het hartritueel op deze pagina. Een combinatie is ook mogelijk van een individueel traject en het hartritueel. Neem contact met mij op, ik hoor graag jouw verhaal.