Hart_en_Hechtwerk_blog_heel_je_hart_met_creaviteit_ritueel_herstel_heling_verwerking_the_heart_ritual

Heel je hart met creativiteit

Ooit wilde ik creatieve therapie studeren. Het leek me mooi om met mensen in contact te zijn, met mijn handen te werken en daarmee anderen verder te helpen. Het kwam er niet van. Tenminste, die studie heb ik uiteindelijk nooit gedaan. Maar creativiteit speelt wel een belangrijke rol in mijn leven en is een kernwaarde van praktijk Hart en Hechtwerk. In deze blog leg ik je uit wat creativiteit voor mij betekent en hoe ik daarmee tot het bijzondere verwerkingsritueel Hecht je hart ben gekomen.

Waar haal jij vreugde uit?

Persoonlijk vind ik het fijn om ‘out of the box’ te denken. In mijn praktijk betekent dat, dat ik het leuk vind om je te stimuleren tot een creatief proces. Ik ga dan met jou op zoek naar waar jij blij van wordt en waar je van kan genieten. Dat is soms een hele zoektocht. Het geeft dankbaarheid en ontroering als jij of iemand anders op een dag “iets” gevonden hebt waar je vreugde uit haalt. Een idee, een voornemen, een hobby, een actie of in het volgende voorbeeld, zelfs een huisdier.

Zo was er eens iemand die aan het begin van de gesprekssessie stralend binnenkwam met het nieuws dat er een puppy kwam. Ze was door een bezoekje aan iemand met een paard erg blij geworden en geïnspireerd geraakt door die blijheid. Ze voelde heel duidelijk: ‘Ik moet iets met dieren’. We waren al langer samen op zoek naar waar zij van kon genieten. Iets waar ze de tijd door zou kunnen vergeten en waarvan ze echt van tot rust zou komen. Het verraste me daarom des te meer dat er een hond zou komen, het was zelfs al geregeld en gepland. Het positieve resultaat van zo’n creatief proces geeft mij veel energie – en de cliënt ook. Het is mooi om daar een stukje aan bij te mogen bijdragen. Ik heb het dan niet voor haar in dit geval bedacht, maar ze is er uiteindelijk zelf bij gekomen in haar eigen proces. Daar geniet ik als therapeut maximaal van.

Positieve verandering door een creatief proces

Ik geloof dat ieder mens creatief is. Daarmee bedoel ik niet per se de creativiteit die gaat over ‘crea-bea-en’ en fröbelen. Dat kan natuurlijk ook, maar het thema creativiteit is veel groter. Creativiteit gaat over het scheppend vermogen dat wij als mensen in ons hebben. Het verlangen om iets van onszelf de wereld in te brengen. Het is een bepaalde energie die door je heen kan stromen en kan maken dat je in de flow zit, als je ergens heel goed op gaat en de tijd vergeet. Creativiteit kan je zo ook helpen om met bepaalde moeiten en blokkades in je leven om te gaan.

Creatieve processen vinden namelijk vooral plaats in je rechterhersenhelft, daar waar ook je gevoelsleven is. Je linkerhersenhelft is meer van het analyseren, plannen, denken, logisch redeneren en structuur aanbrengen. Dat wat we hier in het Westen aardig goed ontwikkeld hebben.

Creativiteit kan je ook helpen om met moeiten en blokkades in je leven om te gaan

Juist door blijheid en het kunnen genieten van de positieve energie van bijvoorbeeld een puppy, ontstaat er ook een opening voor persoonlijke groei en verwerking van moeilijke dingen. Blijheid was er niet veel in het leven van de cliënt uit het eerder beschreven voorbeeld. Ze vond het moeilijk om verantwoordelijkheden los te laten en zorgde heel goed voor alles en iedereen. Een puppy nemen, tegen alle adviezen in van haar omgeving, was een daad van goede zelfzorg. Het bracht haar dichterbij bij zichzelf. Uiteindelijk gaf deze persoonlijke keuze op allerlei gebieden in haar leven een positieve verandering.

Hart_en_Hechtwerk_blog_heel_je_hart_met_creativiteit_ritueel_verwerking_goud_lijm_herstel_open_your_heart_studio

Kintsugi: herstel van je gebrokenheid met goud

Verlang jij ook naar een positieve verandering in je leven, door moeilijke gebeurtenissen op een creatieve manier te verwerken? Vanuit praktijk Hart en Hechtwerk bied ik een hele mooie methode aan om bij je hart te komen en je hart te helen. Dat is het Hecht je hart-ritueel. Ik maak hierbij gebruik van The Heart Ritual van Open Your Heart Studio. In dit ritueel ga ik met jou de emotionele scherven van jouw hart benoemen om ze vervolgens met goud te herstellen. Als tastbaar symbool hiervoor gebruiken we een keramieken hart en goudlijm.

Dit ritueel bestaat uit vier stappen. Eerst mag je jezelf verbinden met jouw hart, daarna ga je het keramieken hart letterlijk breken om vervolgens de emotionele scherven te benoemen en als laatste het hart weer op te bouwen door het te lijmen met goudlijm. Dit lijmen met goud is geïnspireerd op de Japanse kunstvorm genaamd Kintsugi. Het idee daarvan is dat gebrokenheid hersteld en gehecht mag worden met goud. Zodat door de kwetsbaarheid en pijn heen iets heel kostbaars ontstaat. Het gehechte geheel heeft een diepe waarde. Het gaat over accepteren en verdragen van de imperfecties en gebrokenheid van het leven. Op een bepaald moment kun je deze gebrokenheid zelfs koesteren omdat het puur en echt is, en omdat het jouw verhaal is.

Heel je hart op jouw manier

De kracht van deze werkvorm is de eigen regie die je hebt in het Hecht je hart ritueel. Je mag zelf bepalen hoe je het precies vormgeeft – en daarmee kom ik weer bij de waarde creativiteit. Op een creatieve manier mag je jouw proces vormgeven.

Ik heb dit zelf ook heel concreet ervaren bij de eerste stap van het ritueel, over het verbinden met je hart. Een van de oefeningen hierbij is om thuis een plekje te creëren voor je keramieken hart. Ik heb dat onder andere gedaan met een paar symbolische, persoonlijke spulletjes die belangrijk voor mij zijn. Een paar losse bloemen, een kaartje met een mooie afbeelding en een kaarsje. Af en toe ging ik daar even bij zitten en deed ik het kaarsje aan. Zelf kunnen bepalen hoe mijn hartenplekje eruit mag zien, werkte verwarmend en bracht me meer bij mezelf. Het gaf zelfvertrouwen en draagkracht; dat wat je vaak niet ervaart tijdens de nare dingen die je zijn overkomen.

Verbinding maken met je hart en herstellen door creativiteit, dat is Hart en Hechtwerk ten volle uit! Ontdekken of het Hecht je hart-ritueel ook bij jou past? Lees er meer over op deze pagina of neem contact met mij op, ik hoor graag jouw verhaal.

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Hart en Hechtwerk - blog beeld (3)

Belichaamd leven als een pauw

Voel je lijf is het tweede uitgangspunt van mijn bedrijf Hart en Hechtwerk. Voel je lijf gaat over je lijf daadwerkelijk voelen van binnen en... Lees meer
Hart en Hechtwerk - blog beeld (2)

Leven met heel je hart

Heel je hart: het is één van de vier uitgangspunten van het werk in mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Misschien is het zelfs wel de... Lees meer
Hart_en_Hechtwerk_podcast_Leven_in_je_relatie_Mieke_Koerts_Willeke_van_Voorst

Mieke te gast in 'Leven in je relatie' podcast: als de passie is verdwenen

Krijg jij weleens het gevoel dat de passie in je relatie is verdwenen? Hoe komt het dat de vonken er tussen jullie niet meer vanaf... Lees meer