Werkwijze & Visie

Seksueel gerelateerde problematiek

De praktijk is gespecialiseerd in hulp aan vrouwen en/of mannen, of stellen met seksualiteits-gerelateerde problematiek. Dat kan het volgende zijn:

  • Pijn bij vrijen
  • Erectieproblemen
  • Verschil in zin en/of verschil in behoeftes tussen partners
  • Moeite met genieten van seksualiteit
  • Moeite met seksualiteit door nare seksuele ervaringen in het verleden
  • Moeite  met seksualiteit door andere factoren (vanuit het verleden), zoals depressie, eetstoornissen, burn-out, ziekte, (seks) verslaving, opvoeding

Vragen die hierbij op kunnen komen zijn:

  • Hoe kijk ik tegen mezelf, mijn lichaam en mijn seksualiteit aan?
  • Hoe kan ik leren genieten van seksualiteit en intimiteit? En hoe ga ik hier ontspannen mee om?
  • Mijn nare ervaringen met seksualiteit  en intimiteit belemmeren mij in mijn leven. Wat moet ik hiermee?
  • Hoe geef ik aan mijn partner aan wat mijn grenzen zijn?
  • Wat is gezonde seksualiteit binnen een huwelijk/relatie?
  • Hoe kan ik weer intiem worden met mijn partner na alles wat er is gebeurd?

Herken je je in deze vragen of heb je andere seksualiteits-gerelateerde vragen? En heb je het gevoel dat de seksualiteit en intimiteit (binnen je relatie of zonder relatie) geen gezonde vorm heeft en ben je zoekende hierin? Dan ben je welkom bij mij. Samen met jou en eventueel je partner, wil ik op zoek gaan naar hoe je hier gezond mee om kunt gaan en hoe je hierin jezelf kunt en mag zijn. Ik bied hierbij individuele en relatie-gesprekken aan.

Visie en manier van werken

Ik hanteer een “holistisch christelijke” mensvisie. Dat wil zeggen dat ik de mens als een geheel zie, dus met inachtneming van gevoelens, gedachten en lichamelijke ervaringen. En dat ik ieder mens als uniek, waardevol persoon zie en wil zien. Mijn werkwijze zal daarom zoveel mogelijk al deze gebieden omvatten, en aansluiten bij datgene wat jou het meeste aanspreekt. En waar je “goed op gaat”, dat wil zeggen waar jij iets aan hebt en wat jou helpt te veranderen en groeien. In het proces zul je inzichten kunnen krijgen over jezelf. Bewust worden van gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en emoties. Vervolgens gaat het om leren hier aandacht aan mogen en willen geven. Naast het stilstaan bij jezelf ben ik ook relationeel gericht. Dat wil zeggen dat ik breder kijk en de omgeving waarin jij bent, zie als belangrijk onderdeel van jouw leven. Deze omgeving wil ik graag betrekken, dit kan betekenen dat iemand uit je omgeving mee kan komen naar gesprekken.

Als je (of jullie) bij mij komt met een of meerdere (levens) problemen is het niet zo dat ik onmiddellijk een oplossing voor je heb. Ik wil je graag helpen in een proces waarin je uiteindelijk zelf leert omgaan met datgene waar je tegenaan loopt. Ik ben een soort procesbegeleider. In het proces is het belangrijkste dat jij en ik een relatie kunnen opbouwen en dat we ervaringen opdoen. De methodiek die ik gebruik is ervaringsgericht. Ik zal dan ook gebruik maken van de ervaringen die we samen in het “hier en nu” meemaken en vaak van daaruit werken. Daarnaast maak ik gebruik van ervaringen die je in je leefsituatie meemaakt. En de huiswerkopdrachten die ik af en toe meegeef.

Als er een klik is na een eerste kennismakingsgesprek, volgt er vaak een levensverhaal gesprek. In geval van een aanmelding als stel, is er een individueel gesprek met elke partner. Van daaruit worden een aantal aandachtspunten gehaald en daar wordt in het vervolgproces mee gewerkt door middel van huiswerkopdrachten en gesprekssessies. Gemiddeld worden er dan daarna ongeveer 1x per 3/4 weken een aantal gesprekssessies gehouden.

Deze methodiek en mijn manier van werken is gevormd door opleidingen, cursussen, literatuur en de levenservaring die ik tot nu toe heb. Belangrijkste theoretische kaders komen uit de Gestalttherapie, de ervaringsgerichte psychosociale therapie, de seksuologie, de theologie en de lichaamsgerichte traumatherapie.