Groei en ontwikkeling in je leven door creativiteit

Ooit wilde ik creatieve therapie studeren. Het leek me mooi om met mensen in contact te zijn, creatief bezig te zijn en daarmee mensen verder te helpen. Het kwam er toen niet van, althans de studie heb ik niet gedaan. Maar creativiteit is wel de rode draad in mijn leven. Door een aantal keuzes en inzichten van afgelopen tijd wordt de draad weer meer zichtbaar en voelbaar.

Creatief proces

Zo mag ik graag out of the box denken en vind ik het leuk om in mijn praktijk klanten te stimuleren tot een creatief proces. Ik ga dan met iemand op zoek naar waar iemand blij van wordt en waar iemand van kan genieten. Dat is soms een hele puzzel. Het geeft dankbaarheid en ontroering als iemand op een dag een puzzelstukje gevonden heeft. Zo was er eens iemand die stralend binnenkwam met het nieuws dat er een puppy ging komen omdat diegene in dit geval, gevoeld had ik moet iets met dieren. Dat creatieve proces waar ik dan een stukje aan bijdraag daar ga ik, en de klant, heel goed op. Ik heb het dan niet bedacht, diegene is daar uiteindelijk zelf bij gekomen, daar geniet ik maximaal van.

Creativiteit is energie

Ik geloof dat ieder mens creatief is, dat is niet perse de creativiteit die gaat over “crea-bea-en” en fröbelen. Dat kan en het is veel groter. Creativiteit gaat over het scheppend vermogen wat wij als mensen in ons hebben. Het scheppend vermogen om iets van onszelf de wereld in te brengen. Het is een energie die door je heen kan stromen en kan maken dat je in de flow zit, ergens heel goed op gaat en de tijd vergeet.

Creativiteit helpt om met bepaalde moeiten en blokkades in je leven om te gaan. Creatieve processen vinden meer plaats in onze rechterhersenhelft, daar waar ook ons gevoelsleven is. Onze linkerhersenhelft is van de analyse, plannen, denkkracht, logisch redeneren en structuur. Dat wat we hier in het Westen aardig goed ontwikkelt hebben. Juist door de blijheid en het kunnen genieten van de puppy, zoals in het eerder aangehaalde voorbeeld, ontstond er ook opening voor persoonlijke groei en verwerking van moeilijke dingen. En in andere gevallen gaat het over kunnen, mogen en leren genieten op zichzelf zodat genieten van seksualiteit ook kan groeien.

Kintsugi, herstel van gebrokenheid met goud

Komende maanden ga ik een creatieve werkvorm introduceren in mijn bedrijf die erg mooi aansluit bij Hart & Hechtwerk. Verwonderlijk is dat ik een heel aantal jaren geleden daar zelf al mee bezig was, de rode draad was er toen al. Deze rode draad is een gouden draad aan het worden waar ik persoonlijk erg blij mee ben. Destijds heb ik stenen borden gebroken en gelijmd met goudverf voor het “herstel-na-vreemdgaan programma SAMEN”. Dit is een Japanse kunstvorm genaamd Kintsugi. Het idee daarvan is dat gebrokenheid herstelt en gehecht mag worden met goud. Zodat door de kwetsbaarheid en pijn heen iets heel kostbaars ontstaat. Het gehechte geheel heeft een diepe waarde. Het gaat over accepteren en verdragen van de imperfecties en gebrokenheid van het leven en ze op een bepaald moment zelfs mogen en kunnen koesteren omdat het puur en echt is. Omdat het gaat over iemands persoonlijk en unieke verhaal en dit mag ruimte krijgen.

Dat is waar ik met Hart & Hechtwerk aan wil bijdragen en met deze creatieve kunstvorm wil ik dolgraag verder. Hoe ik daarbij ben gekomen en hoe dat verder zal ontwikkelen zal komende maanden duidelijker worden dus wordt vervolgd…

Voor nu ben ik tot de conclusie gekomen dat creativiteit mij enorm goed doet en dat het mij helpt om te ontwikkelen en groeien, als persoon en als ondernemer. Creativiteit is een kernwaarde van mij persoonlijk en van mijn bedrijf. Wat betekent creativiteit voor jou?

Voor de geïnteresseerden: In het tweede filmpje van de volgende website pagina https://relatieherstelacademie.nl/ vanaf minuut 3:28 zie je hoe ik een bord breek, en het vervolgens met goudlijm herstel.

En voor meer inspiratie en informatie over kintsugi zie mijn Pinterest bord over kintsugi