Eerlijkheid 2: Met de billen bloot

Met de billen bloot in je relatie, dat is pas spannend, en nee ik bedoel nu even niet letterlijk. Ik bedoel eerlijk zijn naar je partner toe. Iemand die je heel goed kent maar waarbij het soms juist extra moeilijk is om echt eerlijk tegen te zijn. Omdat je afgewezen kunt worden, onbegrepen, ongezien…Wat is eerlijkheid in je relatie? Volgens mij zijn dat verschillende dingen. Best kwetsbaar om hier nu open over te zijn. Maar de voorbeelden uit mijn eigen relatie maken het wel het beste duidelijk, dus ik ga met de billen bloot…

DSC02879

Ik werd er namelijk laatst mee geconfronteerd dat als ik echt eerlijk wil zijn, ik daar ook keuzes in moet maken. Het was mijn trouwdag en we hadden een dagje uit gepland. ‘s Avonds had ik een cursus, maar omdat we overdag al samen zouden zijn was dat prima. De dag verliep redelijk, na zoveel jaar durf ik daar wel eerlijk over te zijn. Het is niet altijd geweldig, sprankelend en opwindend. Doordat we allebei een drukke periode hadden gehad, moesten we even zoeken naar elkaar voordat we elkaar echt konden zien en spreken. Dat wil zeggen voordat we beiden echt weer een beetje nieuwsgierig en geïnteresseerd in elkaar waren. Maar tegen die tijd was onze dag samen alweer voorbij en moest ik naar de cursus.

Terwijl ik bij die cursus zat dacht ik, bedacht ik me dat als ik heel eerlijk was, ik toch liever bij mijn man thuis wilde zijn. En laat het op de cursus nou precies over mijn waarde ‘eerlijkheid’ gaan. Daar zat ik dan met mijn grote mond over hoe belangrijk ‘eerlijk-zijn’ voor mij is. Terwijl ik eigenlijk gewoon thuis wilde zijn en verder wilde gaan met waar we als stel gebleven waren, in het elkaar vinden. Dan komen waarden die ik belangrijk vindt en deze situatie die zich nu aandient dicht bij elkaar. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb besloten om in de pauze naar huis te gaan. Thuis werd ik warm welkom geheten, zonder verwijten en vragen. Er was (eindelijk) de verbinding die we de hele dag gezocht hadden. Voor mij een voorbeeld van eerlijk zijn naar mezelf en naar mijn partner binnen onze relatie. En een voorbeeld van wat er dan uit voort kan komen.

Eerlijkheid naar mijn partner toe, uit zich ook in het delen van gevoelens en gedachten. Ook als die niet zo leuk zijn om te horen voor de ander. In de periode dat wij het beide wat drukker hadden, gaf mijn partner aan zich alleen te voelen. Ik vond dat echt niet leuk om te horen. Schuldgevoelens, verantwoordelijkheidsgevoel, machteloosheid en irritatie, dat kwam er los. En gelukkig dat mocht er ook zijn en daar kon ik eerlijk over zijn. En toch vind ik het, achteraf ook fijn dat hij het benoemd heeft en dat we er een open en eerlijk gesprek over konden hebben. Hoe pijnlijk ook om te constateren dat dit de situatie is zoals die is.

Een laatste vorm van eerlijkheid die ik als bijzonder waardevol ervaar in onze relatie, is eerlijk zijn over gevoelens die anderen in je los maken. Binnen onze relatie is het OK dat we sommige contacten spannend vinden en dat er gevoelens bij los kunnen komen. We weten dit van elkaar en vertellen dit aan elkaar. Het is belangrijk voor ons om hier openheid over te hebben. Aan de ene kant om goed met zo’n spanning om te gaan en aan de andere kant om geen geheimen voor elkaar te hebben. We veroordelen elkaar er niet om, integendeel we kunnen elkaar er zelfs mee plagen en tegenwoordig ook inschatten bij wie de ander dat heeft. En dit schept een band van vertrouwen die door openheid hierover, des te sterker wordt, in plaats van dat het voor verwijdering zorgt. Hoe paradoxaal.

Drie persoonlijke voorbeelden van hoe ik eerlijkheid vormgeef in mijn partnerrelatie. Hoe belangrijk is eerlijkheid voor jou in je relatie?