Voel je lijf is het tweede uitgangspunt van mijn bedrijf Hart en Hechtwerk. Voel je lijf gaat over je lijf daadwerkelijk voelen van binnen en van buiten. Dit begint bij acceptatie en van daaruit tevreden zijn met je lijf. Deze twee dingen zijn misschien wel de grootste uitdaging voor veel vrouwen.
Tevreden zijn met je lijf
Tijdens mijn gesprekken stel ik de volgende vraag: ‘Hoe tevreden ben je met je lichaam?’ Wat zou jij op dit moment antwoorden? Neem een momentje om hier even bij stil te staan.
Veel vrouwen vinden zichzelf terugkijkend in de tijd vaak mooier dan ze zelf destijds dachten. Ze vertellen dat ze bij foto’s van zichzelf als tiener of als twintiger denken, had ik mezelf toen maar mooier gevonden. Ze hadden zichzelf meer zelfvertrouwen gegund en minder onzekerheid. In het heden zijn ze vaak wisselend tevreden met hun lijf en hun uiterlijk. Het ouder wordende lichaam geeft meer vetrolletjes en rimpeltjes en toch is daar ook het verlangen er meer ok mee te zijn. De betreffende cliënte en ik beseffen ons dan al te goed hoe verdrietig dat eigenlijk is dat we nooit echt tevreden zijn en moeite hebben met accepteren hoe we in de fase van ons leven zijn.
Lief zijn voor je lijf, goed voor jong en oud.
Tienermeiden in mijn omgeving worstelen met hun zelfbeeld. In onze huidige beeldcultuur is de invloed van het ideaalplaatje waar een vrouw aan zou moeten voldoen steeds groter. Voldoe je er niet aan dan zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om jezelf te corrigeren. Jonge meiden krijgen hierdoor geen goede voorbeelden hoe je tevreden kunt zijn met je lijf. Sterker nog ik zie juist hoe ze vooral ‘vertrekken’ uit hun lijf. Door zichzelf pijn te doen, een eetstoornis die ontwikkelt, door continu met het uiterlijk bezig te zijn en uren blootgesteld te worden aan plaatjes van perfecte vrouwen online. Spelen, in het moment zijn, creatief zijn, verbinding aangaan met anderen lukt dan niet (meer). Deze worsteling die ik bij jonge meiden zie geeft mij extra motivatie om inspiratie en praktische tips te geven in hoe jij lief kan zijn voor jouw lijf. Elke vrouw kan dat leren, daar ben ik van overtuigd.
Eerst uit je hoofd om je lijf te zijn
Er is een groot obstakel dat het zogenoemde ‘voel je lijf’ in de weg zit. Dit obstakel heeft veel invloed heeft op je tevredenheid over je lijf. Dat is je brein en dan met name de eindeloze stroom van gedachten die hier circuleren. Het grootste probleem in mijn praktijk en waar veel mensen over klagen is dat ze teveel in hun hoofd zitten. Ze hebben last van altijd ‘aan’ staan, negatieve gedachten, piekeren en malen. Mindfulness is een manier om hier mee om te leren gaan. De VGZ heeft een gratis mindfulness-app met veel korte oefeningen om uit je hoofd te komen. En om te leren omgaan met gedachten. Gedachten zijn namelijk als golven die komen en gaan.
Je kunt de golven niet stoppen maar je kunt wel leren surfen – Jon Kabat-Zinn
Het lastige met gedachten is dat je jezelf vaak identificeert met je gedachten. Alsof je jouw gedachte bent. Je bent echter veel meer dan dat. Een kleine oefening die hierbij helpt is meer als een observator omgaan met je gedachten. Dat doe je met de volgende oefening. Als je de gedachte ‘ik ben niet mooi’, drie keer zo uitspreekt voelt dat alsof het echt zo is, het voelt rot. Als je vervolgens drie keer uitspreekt ‘ik heb de gedachte dat ik niet mooi ben’ geeft dat al iets meer afstand en voelt het minder erg. Nog een stapje verder is het als je drie keer uitspreek ‘ik merk op dat ik de gedachte hebt dat ik niet mooi ben’. Deze gedachte die je dan opmerkt is een golf die komt en gaat. Mindfulness helpt je om te leren surfen op deze golven.
Je hebt niet een lichaam: je bent je lichaam
Mindfulness gaat over ‘zijn’. Liesbeth Woertman zegt ‘het gaat erom dat je jezelf accepteert zoals je bent en dat je bezig bent op ‘zijns’ niveau in plaats van op wat je hebt. Make-up, je haar verven, en andere manieren om jezelf te verfraaien zijn ok, zolang je het maar kunt zien als spel. Een spel waarin je de wereld vrolijker en plezieriger maakt, maar waarbij wel het besef is dat je mooi bent zoals je bent (Woertman, 2019)’. Deze shift, zijn in je lijf, is heel belangrijk als het gaat om prettige en fijne seksualiteit en relaties. In deze zijnsmodus gaat het niet over oordelen of meningen. Jouw lichaam is zoals zij is en jij bent zoals jij bent. Vanuit zijn komt er ruimte voor het volgende stapje, tevreden zijn.
Jouw lichaam is zoals zij is en jij bent zoals jij bent.
Van je lijf zijn naar voelen wat fijn is
Er zijn gelukkig steeds meer gezonde beelden en berichten die bijdragen aan tevreden zijn met je lijf. Zo postte Miljuschka Witzenhousen een Instagram-post met de titel ‘Geluk kent geen maat’. In de post een heel aantal praktische tips. De eerste daarvan is, praat lief tegen jezelf. Ik zou er aan toe willen voegen wees lief tegen jezelf en dan in het bijzonder voor je lichaam. Dat doe je bijvoorbeeld door met aandacht te douchen, in plaats van snel en functioneel. Voel hoe je hand je arm in kan zepen, kan scrubben, kan masseren. Voel van binnen in je aangeraakte arm en voel van buiten met de actieve hand. Dit kan je alleen doen als je de tijd, aandacht en rust hiervoor neemt. Uiteraard is dit misschien niet zo duurzaam maar het kan wel bijdragen aan je lijf voelen en ontdekken wat jij nou prettig vindt. Hiermee groeit je zelfvertrouwen en doe je een positieve lijfervaring op. Je bent dan bezig op ‘zijns’ niveau en ontdekt hoe je lief kan zijn voor je lijf.
Kijk, met liefde naar jezelf
Een andere manier om nog meer tevreden te zijn met je lijf is de spiegeloefening van Emily Nagoski. Ga voor de spiegel staan. Sluit je ogen. Adem drie keer diep in en uit. Maak jezelf rustig vanbinnen. Open je ogen, en houd je ademhaling rustig. En kijk naar jezelf. Maak een lijst van alles wat je ziet en mooi vindt. Wat natuurlijk zal gebeuren is dat je brein zich vult met alle zelfkritiek die je al jaren met je meedraagt. Herinner je jezelf eraan dat jij precies mooi bent zoals je bent. Laat die zelfkritische gedachten zoveel mogelijk gaan als die golfjes die komen en gaan. Herhaal deze oefening. Hoe vaker je de oefening doet, hoe beter je naar jezelf kunt kijken. En hoe milder je naar jezelf kunt worden. Plak briefjes met positieve quotes op de spiegel of herinner jezelf op andere manieren tevreden te zijn met jouw lijf, met jezelf.
Wat is zij mooi, wat is zij bekoorlijk
Liefde en verrukking dat is zij
– Hooglied
Belichaamd leven als een pauw?
Uit je hoofd, in het moment zijn en je lijf leren voelen is een hele weg die door deze blog niet zomaar gerealiseerd is. Dat besef ik me. Überhaupt in het moment zijn is al een ingewikkelde stap in deze drukke wereld vol prikkels. Tevreden zijn met je lijf en mogen ontdekken hoe jij het zelf prettig kunt hebben is al helemaal next level. In deze blog doe ik tekort aan eventuele trauma’s die er kunnen zijn en die je lijf geen veilige plek laat zijn. Het is daarom wellicht ‘over de top’ om als blogafbeelding en titel een pauw te gebruiken.
Toch heb ik de de pauw gekozen, niet vanwege zijn zogenaamde trots. Een pauw is zich niet bewust van zijn trots omdat het geen denkend wezen is. En gedachten lieten we sowieso al gaan als golfjes. Het gaat mij om het voorbeeld in hoe een pauw een pauw is en zichzelf laat zien, van top tot teen. Als je meer in jouw lijf kunt ‘zijn’, meer je lijf kunt voelen en meer jouw lijf kunt zien in de spiegel, dan komt er ruimte om jezelf te laten zien. Ik zie je graag!
Je bent van harte welkom om samen met mij belichaamd leven als een pauw te ontdekken. Welkom om jouw lijf meer te voelen en om te leren meer tevreden te zijn met jouw lijf. Lees hier meer over mijn individuele traject voor vrouwen of stuur me eens een berichtje.
In deze blog heb ik een boek geciteerd:
- Je bent al mooi van Liesbeth Woertman
Verlang je ook naar meer lijfgevoel? Meer leren voele in je lijf en misschien daarna zelfs wel in je seksualiteit? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan eens per twee maanden handige kijk-, lees- en luistertips, weetjes, activiteiten en creatieve oefeningen over seksualiteit, relaties en hechting.