Hart_en_Hechtwerk_blog_als_hoofd_hart_en_lichaam_samenkomen_prettige_seksualiteit_fijne_relaties_eenheid

Als hoofd, hart en lichaam samenkomen – zo ontstond praktijk Hart en Hechtwerk

Uit je hoofd, heel je hart, voel je lijf en omarm je seksualiteit. Het zijn de vier hoofdthema’s van mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Elk van deze thema’s bevat een appél; een oproep of boodschap. Iedere boodschap afzonderlijk is belangrijk en samen dragen de thema’s bij aan mijn grotere missie met praktijk Hart en Hechtwerk: vrouwen en hun partners helpen groeien in prettige seksualiteit en fijne relaties. Waarbij je hoofd, hart en lichaam samenkomen. 

De vier thema’s zijn niet zomaar ontstaan. Het zijn allemaal losse puzzelstukjes die tijdens mijn leven geleidelijk op mijn pad kwamen, en een diepere betekenis voor me hebben gekregen. In deze blog deel ik het verhaal achter de thema’s met je, en waarom ze ook voor jou zo waardevol kunnen zijn. Ook ontdek je hoe deze thema’s hebben bijgedragen aan het ontstaan van therapiepraktijk Hart en Hechtwerk.

Uit je hoofd

Dit thema gaat over het uiten van je gevoelens, gedachten en emoties, waarbij je loskomt van het malen in je hoofd. Er ontstaat dan ruimte voor creativiteit, zelfkennis en meer jezelf kunnen zijn.

Iets doen met mijn handen en met mensen werken, dat was jaren geleden mijn motivatie om de opleiding tot tandarts te volgen. Het leek me een gouden combinatie en ik heb ook inderdaad een tijd genoten van dit ambachtelijke vak. Toch miste ik op den duur iets in mijn werk. Namelijk mijn hart. Hierdoor kon ik een deel van wie ik ben niet kwijt in mijn beroep als tandarts. Het werk ging me steeds meer tegenstaan: mensen doen hun mond open, ik doe de behandeling en dan is het klaar. Dit bleek voor mij teveel werken vanuit mijn hoofd en lichaam, en te weinig bezig zijn met mijn hart. Ik verlangde ernaar om in mijn werk en leven meer uit mijn hoofd te komen, en dichter bij mijn hart.

Hart_en_Hechtwerk_blog_als_hoofd_hart_en_lichaam_samenkomen_onrust_moeite_met_zin_seksualiteit_vrijen_relaties

Voel je lijf

Dit thema gaat over je lichamelijke beleving en de werking van je lichaam. Door bewust te (leren) voelen, van buiten en van binnen, kom je meer in contact met je lijf.

Er was nog een andere belangrijke verandering die meespeelde in mijn keuze om te stoppen als tandarts. Ik werd in diezelfde periode voor het eerst moeder. Moeder worden was voor mij een hele bijzondere, lichamelijke ervaring. De geboorte zelf, maar ook de zorg voor mijn kinderen op die jonge leeftijd. Ik verlangde ernaar om als een blije moeder thuis te komen uit mijn werk en om te leven vanuit mijn hart. Maar het tegendeel was waar. Ik ontdekte toen dat ik een groot hart heb voor alles en iedereen. Soms een beetje te groot; mijn lichaam protesteerde dan met vermoeidheid en kwaaltjes.

Ik stopte radicaal met mijn beroep als tandarts. Er volgde een periode van zoeken, proberen en ontdekken van waar mijn hart dan wel lag. Mijn lichaam stond in die periode vooral centraal. Het bracht me weer terug naar mezelf. Naar rust, vertraging en ontspanning.

‘Mijn lichaam bracht me terug naar mezelf. Naar rust, vertraging en ontspanning.’

Kleine kinderen zijn  voor mij een voorbeeld van echt in je lijf leven. Toen mijn kinderen klein waren, studeerde ik Sociaal Pedagogische Hulpverlening, werkte ik als pastoraal werker en was het voor mij onduidelijk hoe mijn carrière verder zou verlopen. Ondanks die onzekerheid hielden mijn kinderen me met beide benen op de grond. Ze hadden tenslotte zorg en aandacht nodig. En ik kon me gelukkig regelmatig laten meevoeren in hun spel en plezier.

Ik ontwikkelde me ondertussen door en deed een vervolgopleiding tot therapeut. Heel voorzichtig leek er een pad te ontstaan. Om werkervaring op te doen besloot ik een bedrijf op te starten, dat werd praktijk Hart en Hechtwerk. Deze naam koos ik heel bewust. Het ‘hart’ als symbool en beeld van jezelf zijn, van je diepste kern. ‘Hechtwerk’ als teken en symbool van verbinding, herstel en aan elkaar maken. En tegelijkertijd als knipoog naar mijn voormalige beroep als tandarts en mijn creatieve hobby’s zoals naaien en haken. Met je handen kun je dingen aan elkaar hechten, en worden de losse onderdelen één gehecht geheel. Heel tastbaar en voelbaar.

Hart_en_Hechtwerk_ritueel_hecht_je_hart_herstel_na_trauma_pijn_rouw_verlies_creatief_proces_the_heart_ritual_open_your_heart_studio

Heel je hart

Dit thema gaat over je hart, relaties en hechting. Maar ook over de emotionele wonden die daar zijn, die heling en hechting nodig hebben.

Mijn nieuwe bedrijf Hart en Hechtwerk bracht mij zingeving en voldoening – en nog steeds. Ik voelde hoe mijn eigen hart steeds meer heelde doordat ik zelfvertrouwen opdeed als therapeut en als mens. Ik ontdekte hoe enorm blij ik word als ik mensen naar hun hart, naar hun zijn, mag begeleiden. En hoe dankbaar werk het is als mensen vanuit hun eigenheid contact en verbinding maken met belangrijke anderen om hen heen. Als er weer liefde en energie gaat stromen. Werken voor Hart en Hechtwerk bracht en brengt heling, voor mijn hart en dat van anderen.

Omarm je seksualiteit

Dit thema gaat over beseffen dat jouw seksualiteit van jou is en dat je ervan mag leren genieten. Je mag (seksueel) zelfvertrouwen opbouwen, eigen verlangens ontdekken, je wensen en grenzen herkennen, en deze aangeven aan een ander.

Het thema seksualiteit is tot slot de rode draad die voor mij hoofd, hart en lichaam met elkaar verbindt. Ook geeft dit thema mij richting in mijn therapeut-zijn. Het is een complex thema en professioneel gezien moest ik het onderwerp echt leren omarmen. Ik heb mezelf wel eens gefrustreerd afgevraagd waarom ik nu met dit gevoelige en inwikkelde thema ‘moest’ werken. Maar de magie, de levensenergie en de glans die seksualiteit kan geven, intrigeert en inspireert mij keer op keer. Het maakt dat ik me er toch elke weer graag aan toewijd.

Ik heb ontdekt dat het van wezenlijk belang is dat je ervaart en voelt dat jouw seksualiteit van jou is. Het is zo waardevol als je jouw seksualiteit omarmt en je het jezelf toe-eigent. Je hoofd, hart en lichaam zijn dan met elkaar in verbinding. Door ontspannen te zijn en je thuis te voelen in je volledige zijn.

‘Seksualiteit is de rode draad die voor mij hoofd, hart en lichaam met elkaar verbindt’

Ook voor mijzelf blijft dat continu een uitdaging, als mens en therapeut. Om anderen te begeleiden bij die omarming van hun seksualiteit, maar ook om het zelf toe te passen. Er kan zoveel in je leven zijn dat zorgt voor stress, afleiding, onveiligheid of onrust. Dankzij mijn eigen proces zijn de puzzelstukjes op hun plek gevallen en werd mijn missie met Hart en Hechtwerk helder.

Hoofd, hart en lichaam: een hechte eenheid

Mijn verlangen met Hart en Hechtwerk is om vrouwen en stellen te begeleiden naar prettige seksualiteit en fijne relaties. Door je hoofd, hart en lichaam bij elkaar te brengen. En het een hechte eenheid te laten zijn.

Ik kan je helpen om uit je hoofd te komen, door je te laten ontdekken hoe je jezelf mag zijn en hoe je jezelf kunt uiten. Ik wil je begeleiden in het helen van jouw hart. Ik geef je praktische tips over hoe je meer je lijf kunt voelen. En als jij dat wilt, ga ik met jou op zoek naar hoe jij jouw seksualiteit kunt leren omarmen.

Verlang je ook naar prettigere seksualiteit of fijnere relaties? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan eens per twee maanden handige kijk-, lees- en luistertips, weetjes, activiteiten en creatieve oefeningen over seksualiteit, relaties en hechting

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Hart en Hechtwerk - blog beeld (4)

E-book zin in de zomer

Wat betekent zin? En hoe kun je zin maken? En hoe kun je in het bijzonder zin maken in de zomer?  Op deze vragen krijg... Lees meer
Hart en Hechtwerk - blog beeld (3)

Belichaamd leven als een pauw

Voel je lijf is het tweede uitgangspunt van mijn bedrijf Hart en Hechtwerk. Voel je lijf gaat over je lijf daadwerkelijk voelen van binnen en... Lees meer
Hart en Hechtwerk - blog beeld (2)

Leven met heel je hart

Heel je hart: het is één van de vier uitgangspunten van het werk in mijn praktijk Hart en Hechtwerk. Misschien is het zelfs wel de... Lees meer